Zwangerschap en obesitas

favorite_border 0    chat_bubble_outline 0 share

Obesitas of zwaarlijvigheid houdt in dat je (ernstig) overgewicht hebt. Obesitas is niet gezond en kan risico’s met zich meebrengen voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van het kindje in je buik. Obesitas verkleint zelfs de kans op een zwangerschap. In dit artikel lees je meer over de combinatie van een zwangerschap en obesitas.

Wat is ondergewicht, overgewicht, obesitas (zwaarlijvigheid) en morbide obesitas, en wat is normaal?
Dit wordt aangegeven met de BMI* (=Body Mass Index) die je berekent door je gewicht in kilogrammen te delen door je lengte in meters maal je lengte in meters. Bij 60 kilogram en een lengte van 1.70 meter is het BMI bijvoorbeeld 60/(1.70x1.70) = 20,8.

Obesitas en zwanger raken
Vrouwen met overgewicht hebben een kleinere kans om zwanger te raken dan vrouwen met een gezonde BMI. Bij vrouwen met een gezond en stabiel gewicht kan een eicel beter rijpen en kan een bevruchte eicel zich beter ontwikkelen. Hoe hoger het BMI, hoe lager de kans om zwanger te raken. Zo is de kans om zwanger te raken bij een BMI van 35 26% lager dan bij een BMI tussen de 21 en de 29.

Obesitas en een zwangerschap
Natuurlijk betekent een kleinere kans op zwanger raken niet dat het onmogelijk is voor vrouwen met obesitas om zwanger te raken. Wanneer er sprake is van een zwangerschap, zijn er echter wel risico’s. Zo hebben vrouwen met obesitas tijdens hun zwangerschap een grotere kans op:

  • Een miskraam

  • Zwangerschapssuikerziekte

  • Een hoge bloeddruk

  • Afwijkingen bij de baby (zoals bijvoorbeeld een hartafwijking)

  • Babysterfte na de bevalling

  • Een (te) hoog geboortegewicht

  • Zwangerschapsvergiftiging

Obesitas en de bevalling
Obesitas kan ook invloed hebben op het verloop van de bevalling. Vrouwen met zeer ernstig overgewicht (BMI boven 40, bijv. bij 1.64m en 108kg) kunnen in het ziekenhuis soms zelfs geen pijnbestrijding krijgen vanwege hun gewicht. Het is goed om dit voor de bevalling goed door te spreken met je arts, zodat je tijdens je bevalling niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Bij vrouwen met obesitas is bovendien de kans op een keizersnede groter.

Wat te doen bij obesitas voor en tijdens een zwangerschap?
Heb je een zwangerschapswens en heb je ook obesitas? Dan zou het verstandig zijn om eerst een gezond(er) gewicht te bereiken voordat je probeert zwanger te raken. De kans dat je met een gezonder gewicht zwanger raakt is immers groter, en de risico’s tijdens de zwangerschap nemen af.

Maar ook wanneer je al wel zwanger bent, is het heel belangrijk om zo gezond mogelijk te zijn en te leven. Het is echter niet gezond om tijdens je zwangerschap in korte tijd heel veel af te vallen of veel zwaarder te worden. Je moet immers voldoende goede voedingsstoffen binnen krijgen, zodat het kindje in je buik goed kan groeien.

Heb je obesitas en ben je zwanger of heb je een zwangerschapswens? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met je verloskundige of huisarts, om door te spreken wat jij zelf kunt doen om gezonder te worden. Je kunt zaken bespreken als:

  • Richtlijnen over voeding en beweging tijdens je zwangerschap

  • Extra groeicontroles (echo’s) voor je baby

  • Bespreek de bevalling en de eventuele risico’s die hieraan verbonden zijn vanwege de obesitas

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met dit onderwerp. Wil je ze met ons delen? Dat kan hieronder in de reacties.

*BMI:
kleiner dan 18,5 is ondergewicht
18,5 - 24,9 is normaal
25 - 29,9 is overgewicht
30 – 39,9 is obesitas
hoger dan 40 is ernstige (morbide) obesitas.

Reacties

Reageer als eerste op dit artikel

Geef uw reactie

(wordt niet weergegeven bij uw reactie)