Tijdens de zwangerschap is het voor vrouwen met astma extra belangrijk om hun astma onder controle te houden. Wanneer je minder medicijnen hoeft te gebruiken en je minder zuurstoftekort hebt, loopt het kindje in je buik minder kans op complicaties en voel jij je fitter. In dit artikel vertellen we je alles over de combinatie van een zwangerschap en astma/emfyseem.
Wat is astma?
Astma is een aandoening die potentieel levensbedreigend kan zijn. De symptomen van astma zijn:
-
kortademig zijn;
-
een piepende ademhaling en veel hoesten;
-
een wisselende longfunctie;
-
een ontsteking van de luchtwegen;
-
overgevoeligheid van de luchtwegen.
Deze symptomen kunnen benauwdheid of een benauwd gevoel, dalend zuurstofgehalte in het bloed (afhankelijk van de ernst van de beperking van de ademhaling), en vaak uitputting tot gevolg hebben. Aanhoudende ernstige benauwdheid vergt een forse fysieke inspanning, vergelijkbaar met (top)sport.
Astma komt veel voor. Maar liefst 8% van de zwangere vrouwen is gediagnosticeerd met astma. Astma is hiermee één van de meest voorkomende chronische aandoeningen bij zwangere vrouwen. Dit maakt goede voorlichting over astma en zwangerschappen extra belangrijk.
Astma en medicatie
Uit Nederlands onderzoek van de Universiteit van Groningen (Longfonds, 2012) blijkt dat maar liefst 3 op de 10 vrouwen stopt het met nemen van astmamedicatie tijdens de zwangerschap. De reden hiervoor is dat veel vrouwen bang zijn dat hun astmamedicijnen gevaarlijk zijn voor hun baby. Dit is een logische gedachte. Je wil immers niets liever dan dat je baby het zo goed mogelijk heeft in je buik! Maar stoppen met je astmamedicijnen, heeft een tegenovergesteld effect. Bij het niet nemen van astmamedicatie, kunnen er sneller complicaties optreden bij zowel moeder als kind.
De risico’s van het niet nemen van astmamedicatie
Het niet nemen van astmamedicijnen tijdens je zwangerschap, kan risico’s met zich meebrengen. Astma verhoogt het risico op een spontane abortus, zwangerschapshypertensie, zwangerschapsvergiftiging (=pre-eclampsie), een lager geboortegewicht (intra- uteriene groeivertraging) en een vroeggeboorte (=prematuriteit). Wanneer je je medicijnen goed neemt, verklein je de kans op een astma-aanval. Twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.
Complicaties voorkomen tijdens de zwangerschap
Gelukkig kunnen complicaties heel goed voorkomen worden tijdens de zwangerschap. Door je medicatie trouw te nemen, blijven je luchtwegen geopend en loop je minder risico op het krijgen van een astma-aanval. Complicaties kunnen in veel gevallen ook voorkomen worden door een goede astmacontrole door de longarts. Vrouwen met astma worden in principe maandelijks gezien op de polikliniek. Hierdoor kan de medicatie gedurende de zwangerschap goed afgestemd worden op de behoefte, en weet je zeker dat je als zwangere vrouw niet te veel, maar zeker ook niet te weinig medicatie krijgt, maar ook welke astma-geneesmiddelen je kunt gebruiken in de zwangerschap, en welke je moet/kunt vervangen door veilige(r) geneesmiddelen. Hieronder alvast een aantal veilige(r) geneesmiddelen voor inhalatie bij zwangerschap én borstvoeding:
-
Salbutamol
-
Terbutaline
-
Beclometason
-
Budesonide
-
Ciclesonide
-
Fluticason.
Staat jouw geneesmiddel/inhalatie er niet bij, overleg dan voor alle zekerheid met je huisarts of verloskundige. Dat kan natuurlijk al voordat je zwanger bent.
Val jij onder de 8% zwangere vrouwen met astma in Nederland? Blijf jij je astmamedicatie innemen tijdens je zwangerschap om complicaties te voorkomen? Deel hieronder je verhaal.
Bronnen:
https://www.longfonds.nl/nieuws/minder-astmamedicijnen-tijdens-zwangerschap
https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/astma-bij-volwassenen#volledige-tekst-zwangerschap-en-borstvoeding
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl